woensdag 8 april 2009

Down Under in Maastricht


27 februari 2009 - Australisch thema bij de Kremsers thuis


De hele avond had een Australisch tintje: we waren in the Kremsers new home. Deze luitjes hebben nog niet zo lang geleden een heeeerlijke reis Down under gemaakt. Er was een relaxte sfeer, een Australisch fotoboek, Australische wijn en natuurlijk Australisch food (of iets fusionachtigs wat daar ook voor door mag gaan). De 'hoofdgerechters' (Jorma, Chris B. en ik) hadden zich behoorlijk uitgesloofd (al zeggen we het zelf). Zie hieronder ons relaas:


Kabeljauw filet gepocheerd in een pannetje met garam masala en kokosmelk

Ingrediënten voor 6 personen:
1½ liter kokosmelk
Palmsuiker
30 ml vis saus
1 kg Kabeljauw filet (in 6 porties gesneden)
50 ml kokoscrème
1 grote bos zoete Thaise basilicum (geplukt)
1 halve limoen
Noodles voor 6 personen
2 handjes vol Sugar snaps

Voor de tomaten en chili basis:
1 grote bruine ui (gesnipperd)
3 tenen knoflook (fijn gesneden)
2 cm verse kurkuma (geschild en in kleine stukjes)
2 groene chili’s (fijn gesneden)
1 groot stuk gember (geschild en in kleine stukjes)
260 ml plantaardige olie
Zeezout
6 rijpe tomaten (in blokjes van 5 cm)

Voor de garam masala:
1 tl groene kardemom zaden (geroosterd)
1 tl koriander zaden (geroosterd)
1 tl verse knoflook (geroosterd)
1 tl zwarte peperkorrels (geroosterd)
2 kaneelstokjes (geroosterd)
1 tl nootmuskaat

Werkwijze tomaten en chili basis:
Bak de uien, knoflook, kurkuma, chili’s en gember in de olie in een pan met een dikke bodem.
Breng op smaak met zout en zet ‘t op een lag pitje totdat het gekarameliseerd is (duurt 40 minuten tot een uur).
Als het uienmengsel gekarameliseerd is, voeg je de tomaten toe en laat je het nog 10 minuten koken.
Haal de pan van het vuur en zet ’t even weg.
Maak de noodles.

Werkwijze garam masala:
Doe alle geroosterde kruiden in een vijzel en maak het fijn totdat een poeder ontstaat.
Voeg de nootmuskaat toe en meng het geheel.
Bewaar het poeder in een luchtdichte verpakking.

Om het pannetje te maken:
Neem een pan met deksel waar de vis net in past, zodat ie ‘vast ligt’. Doe de kokosmelk, tomaten en chili basis, palm suiker, vissaus en garam masala in de pan en doe het deksel erop.
Breng het mengsel aan de kook.
Voeg de vis en de bonen toe, de mooie kant van de vis naar onder en zet het vuur laag tot net onder het kookpunt.
Kook de vis 8 minuten heel voorzichtig. Zorg ervoor dat het mengsel niet gaat koken.
Draai de vis een keer wanneer deze ongeveer half gaar is.
Haal van het vuur en laat 5 minuten rusten.
Voeg de kokoscrème, de basilicum en wat limoensap toe en doe het deksel op de pan.
Dien het gerecht op in de pan samen met de noodles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten