donderdag 12 november 2009

Het rode toetje...


Ook hier volgt het recept later ....maar spreekt het plaatje voor zich. Een lekkere toet. 

En natuurlijk spreekt het voor zich dat de drank bestond uit rode wijn en rood vruchtensap. Alleen dat bier was niet rood. Ok..het had een rood etiket !

Het rode voorgerecht.....


Tsja....een plaatje spreekt meer dan 100 woorden. 

Het verhaal van het in Duitsland onbeperkt rivierkreeften snaaien hij de Ikea is minstens zo bijzonder. 

Het recept..dat volgt later !

Het hoofdmaal van de avond



Hazenrugfilet in parmaham met knolselderij puree.

 

Bestrooi de hazenrugfilet (reken per persoon op ca 140g) met peper en zout. Wikkel elk filet in 2-3 plakjes parmaham, zet de ham evt vast met keukentouw of een prikker.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de hazenrugfilets , evt in 2 delen, in 2 min per kant mooi bruin en van binnen rosé. Neem de filets uit de pan en laat ze rusten in aluminiumfolie, terwijl je de puree maakt.

 

Voor de puree:

 

1 kg kruimige aardappelen plus 1 knolselderij voor ca 8 personen. Knolselderij en aardappelen in ongeveer gelijke stukken snijden en in pan met water doen zodat ze net onderstaan. Als je het al van tevoren klaar maakt, een beetje citroensap bij de knolselderij doen anders verkleurt het. Water aan de kook brengen en zachtjes laten koken totdat de aardappelen zacht zijn. Afgieten en laten uitdampen. Verwarm de melk (ca 50 ml) en roomboter (ca 100 gram) op laag vuur. Maak de aardappelen en knolselderij fijn met een pureestamper, pureeknijper of wat je in huis hebt (als je het maar niet met de mixer doet!). Voeg het boter melk mengsel al roerend met een houten lepel toe tot een smeuïge puree ontstaat. Breng op smaak met versgemalen zout.

 

Ik varieer altijd wat met de hoeveelheid melk en boter. Je kunt ook room gebruiken in plaats van boter. En kookvocht in plaats van melk!

 

Peren in pedro ximenez sherry

 

145g kristalsuiker

2 lange, brede repen citroenschil

1 kaneelstokje

3,75 dl Pedro Ximenez sherry

12 stevige peren (stoofperen), geschild maar met de steeltjes eraan

 

Doe de suiker, de citroenschil en het kaneelstokje met 7,5dl water in een grote pan en zet hem op matig vuur. Roer tot de suiker is opgelost en laat het mengsel aan de kook komen. Doe de sherry en de hele peren erbij en laat het opnieuw aan de kook komen. Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en houd de peren 50 minuten tot 1 uur tegen de kook aan, tot ze heel zacht zijn. Keer de peren in die tijd een paar keer voorzichtig om – de precieze kooktijd is afhankelijk van de stevigheid van de peren.

 

Neem de pan van het vuur, laat de peren afkoelen en zet ze rechtop neer in een diepe schaal die net groot genoeg is om ze er naast elkaar in te zetten. Giet het kookvocht over de peren en zet ze een nachtje in de koelkast (als je daar tijd voor hebt).

 

Schep de peren uit het sap en giet het sap in een pan. Breng het sap aan de kook en laat het ca 25 minuten koken, of tot het een stroperig glazuur geworden is. Let op dat je het niet te lang laat koken, want dan verbrand de suiker en wordt het keihard.

 

Leg de peren op het bord en giet de warme siroop erover. Voor een toetje kun je ze serveren met een bolletje ijs, wat pure chocola in brokjes. Schenk er een glas Pedro Ximenez bij!

 

Eet smakelijk!

 

Vandaag is rood

onbekend.jpg


Een inspiratierijk nieuw thema


Benieuwd wat het heeft gegeven..kijk, kook en smul !

maandag 31 augustus 2009

Een beetje Frankrijk in Heerlen

Helaas is deze culinaire avond "in de franse soep" gelopen zullen we maar zeggen. De volgende keer bij Mirelle !






Hallo allemaal,

Aanstaande vrijdag alweer een volgende kooksessie. Deze keer proberen we het vakantiegevoel vast te houden (voor diegenen die al zijn geweest) of te krijgen. Carla zit aan de cote d'azur te relaxen achter een heerlijke verkoelende mint grenadine (of iets dergelijks) met uitzicht op de baai van St. Tropez. Wij moeten het met een iets bescheidener uitzicht doen op de Molenberg en een ander klimaat, maar het eten hebben we zelf in de hand. Dus... de lat ligt hoog!
Au revoir!

Dunja

vrijdag 10 juli 2009

En als laatste ..een zoet vingerhapje



















Een fantatische GRAND DESSERT met gemarineerde abrikozen, een gevulde sinasappel en een subliem aardbeien kaviaartje. Voor de recepten van de laatste 2 kijk terug in de blog. Voor die van de abrikozen...kijk hieronder.


Gemarineerde abrikozen uit het grand dessert van 3 juli

 

6-8 rijpe abrikozen

1 eetlepel kristalsuiker

150 ml Muscat Beaume de Venise (of een andere dessertwijn)

2 eetlepels mascarpone

 

Halveer de abrikozen. Doe ze in een schaal, strooi er de suiker over en schenk er de wijn op. Laat het fruit afgedekt in de koelkast een uur marineren.

 

Zorg dat de bbc gelijkmatig gloeit en het rooster schoon is. Kwast het rooster eventueel in met een neutrale olie. Laat het fruit uitlekken, waarbij je het vocht opvangt. Rooster de abrikozen ongeveer vijf minuten op de bbc. Leg het fruit op twee borden en druppel er een beetje marinade over. Geef ieder er een schep mascarpone bij.

 

Eten er kinderen mee? Marineer een deel van het fruit dan in sinaasappelsap met honing.




De warme vingerhapjes.......








Lekker malse en zoetzuur gemarineerde biologische kippendijen met sesam en zeewiersalade, spiesjes van jonge aardappeltjes in rozemarijnolie en besprenkeld met een pestodressing en daarbij een broodje van croissantdeeg met geitenkaas en honing. 

Smullen maar !




De koude vingerhapjes.....




Lekkere gevulde mini-romaatjes met mascorpone en rode pesto. Erbij ook geroosterde broodjes met een pindakaas van cashewnootjes, verse kruiden en olie. Afgemaakt met gegrilde courgette's. Molto benne !!

Een klein vingerhapje als start...




Een heerlijke starter van geroosterde broodjes met knoflook en een sublieme gazpacho. En dat biertje..tsja dat was eigenlijk mijn echte starter. En die was ook erg OK. De recepten volgen nog.

Het was weer lekker.......


Nou genieten was het afgelopen vrijdag zeker. 

Eerstens omdat alle mannelijke leden van de club het lieten afweten waardoor ik als enige echte vent met 5 mooie vrouwen (+ mijn eigen dame) een heerlijk avondje heb mogen beleven. 

Tweedens omdat we ons weer eens lekker hebben kunnen laten gaan op een waar fingerfood festijn. 

De visuele impressie zeggen genoeg. Oh ja..de impressies van het eten, volgen uiteraard ook.

zondag 5 juli 2009

Gevulde sinaasappels (4 personen) van Caroline en Dunja

Ingredienten:

2 mooie handsinaasappels
1 eetlepel blanke rozijnen
2 bananen - 125 ml dikke (Griekse) yoghurt
1 theelepel kaneelpoeder
2 zakjes vanillesuiker
2 eetl. cranberryjam, -saus of -compote
ca. 20 gepelde, ongezouten pistachenootjes
Glaasjes en kleine lepeltjes

Snijd de sinaasappels doormidden. Pers ze uit en zeef het sap.
Wel de rozijnen in het sinaasappelsap. Verwijder alle witte velletjes aan de binnenkant van de sinaasappelhelften die als bakje worden gebruikt.

Prak de gepelde bananen of pureer ze met behulp van een keukenmachine. Voeg tijdens het prakken/ pureren een beetje sinaasappelsap toe. Schep de fijngemaakte banaan, de yoghurt, de rozijnen, het kaneelpoeder en de vanillesuiker door elkaar.

Roer er zoveel sinaasappelsap door als nodig is om een smeuïg mengsel te krijgen. Vul de sinaasappelhelften met dit mengsel.

Garneer met een beetje cranberryjam of -saus en pistachenootjes.

Tips:
Vervang de bananen door mango's.
Vervang de cranberry's door een schijf ananas.

Caviar de fraises (4 personen) van Caroline en Dunja

Ingredienten:

· Couscous
· 200g aardbeien
· Vanillesuiker
· 4 eieren
· Eierdopjes (of iets dergelijks om het ei in te zetten)

Kook de couscous in het vocht van de door een fijne zeef gewreven aardbeien. Breng de gegaarde couscous op smaak met wat vanillesuiker en honing. Serveer in een ei.

zaterdag 27 juni 2009

Fingerfood party

Volgende week vrijdag is het weer zover. In casa Veerkamp hebben we de volgende cooking party.  We gaan voor FINGERFOOD. veel inspriratie toegewenst Q

woensdag 13 mei 2009

Vooruit dan... ook een lekker mexicaans toetje voor de mannen - Platanos con pina

Platanos con pina
Nagerecht met banaan en warme ananas

Bereidingstijd: 30-60 minuten
Aantal personen: 4

Ingrediënten
1 kleine ananas
50 g boter
2 eetl.suiker
4 eetl.blanke rum
sap van 1 citroen
geraspte chocola ter garnering

Bereidingswijze
1 snijd de bladerkroon van de ananas en schil hem dik af. Snijd het vruchtvlees in vieren en verwijder de harde kern. Snijd het vruchtvlees in stukjes.
2. Laat de boter smelten in een pannetje boven laag vuur. Voeg de suiker toe en laat deze oplossen. Schep de stukjes ananas door de boter, voeg de rum toe en verwarm 5 minuten in de saus onder regelmatig omscheppen.
3. Pel de bananen, snijd ze in de lengte doormidden en schik ze op vier borden. Besprenkel ze met citroensap om verkleuring te voorkomen. Schep de ananas met de saus over de bananen.
4. Bestrooi het gerecht in dien gewenst met geraspte chocolade en ganeer het met enkele blaadjes uit de ananas kroon.

Een werelds vrouwennagerecht - Mangomousse

Mangomousse

De smaak van mango, limoen, gember, en room is perfect om de smaakpapillen af te koelen na een pittige Mexicaanse maaltijd.

Bereidingstijd:
Voorbereidingstijd circa 20 minuten, plus 1 uur koeltijd.

Ingredienten:
2 rijpe mango's, 1 klein stukje verse gember, geschild en in snippers, 120 gram gezeefde poedersuiker, sap van 1 limoen, 1/8 liter slagroom.

Bereiding:

Snijd de mango's doormidden door aan een kant van de grote pit te snijden. Houd 2 reepjes achter en schep de rest van het vruchtvlees in een kom, blender, of keukenmachine.
Voeg de gember, poedersuiker en limoensap toe en pureer de vruchten tot een glad mengsel.
Klop de slagroom stijf en spatel die door de mangomousse.
Verdeel het mengsel over 6 schaaltjes en zet ze 1 uur in de koelkast voor gebruik.
Snijd de achter gehouden reepjes mango in kleine stukjes en gebruik ze om de mousse te garneren.

vrijdag 8 mei 2009

Texas style Guacomole (of hoe schrijf je dat nou ook alweer..)

Mik 3 avocado's, 1 tomaat, 1 rood uitje, 2 peppertjes en wat sour cream in een blender. Flink laten draaien en voila. Met flink wat tortilla chips lekker dippen.

Een avond bij Chrissie B

Het zit er weer op...een nieuwe avond. Een avond met MEGA tietjes, kotsende honden en ZEEEEEEEEER zoete toetjes...

Maak er maar wat van. Maar nu gaan we ECHT allemaal iets plaatsen.

woensdag 8 april 2009

In rode wijn gepocheerde vijgen met vanillemascarpone

Ingrediënten (voor 6 pers.)
  • 1 citroen
  • 750 ml rode wijn
  • 200 gram suiker
  • 3 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 12 verse vijgen
  • 1 vanillestokje
  • 1-2 el witte basterdsuiker
  • 1 bakje mascarpone (250 gram)
  • 2 bakjes frambozen (150 gram)
Bereidingswijze

Citroen schoonboenen en met dunschiller 4 repen van schil trekken.
In pan wijn met citroenschil, suiker, kruidnagels en kaneelstokje aan de kook brengen.
Vuur laag draaien zodat wijn onder kookpunt blijft.
Vijgen in wijn laten zakken en in 10 minuten gaar laten worden.
Drijvende vijgen halverwege voorzichtig keren in wijn.
Vuur uitdraaien en vijgen in wijn laten afkoelen.
Met scherp mesje vanillestokje opensnijden, openvouwen en met punt van mes merg eruit schrapen.
In kom merg en basterdsuiker naar smaak door mascarpone roeren.
Vijgen en mascarpone afgedekt in koelkast zetten.

Vijgen op kamertemperatuur serveren of iets verwarmen.
In 6 diepe borden 2 vijgen leggen en wat wijn scheppen.
Garneren met frambozen.
Op elk bord tussen vijgen ovale bolletjes mascarpone scheppen door lepel in in warm water te dompelen en met draaiende beweging mascarpone op te scheppen.

Rocky road slices

Een waanzinnig, machtig, lekker en bizar toetje of zomaar als tussendoortje, maar zóóóó ongelooflijk lekker!!!

Ingrediënten
  • 200 gram melkchocolade
  • 75 gram pure chocolade
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram gekleurde mini marshmallows in kleine stukjes geknipt
  • 50 gram biscuitjes in kleine stukjes gebroken
  • 100 gram (macademia)noten ongezouten
  • 25 gram rozijnen

Bereidingswijze

Bekleed een 3 cm diepe bakvorm met plastic folie.
Doe alle chocolade met boter in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met zacht kokend water (de kom mag het water niet raken).
Roer tot de chocolade en boter gesmolten is en schep de andere ingrediënten door de gesmolten chocolade.
Verdeel het mengsel in de bakvorm en laat het in 2 uur stijf worden in de koelkast
Snijd het gebak in de vorm in stukken en klaar is kees.

Recept van de heerlijke chocolade chunck cake...

Heeh Kirsten... Kun jij het recept van dat heerlijke Australische nagerecht posten? Dankjewel! Dunja

Down Under in Maastricht


27 februari 2009 - Australisch thema bij de Kremsers thuis


De hele avond had een Australisch tintje: we waren in the Kremsers new home. Deze luitjes hebben nog niet zo lang geleden een heeeerlijke reis Down under gemaakt. Er was een relaxte sfeer, een Australisch fotoboek, Australische wijn en natuurlijk Australisch food (of iets fusionachtigs wat daar ook voor door mag gaan). De 'hoofdgerechters' (Jorma, Chris B. en ik) hadden zich behoorlijk uitgesloofd (al zeggen we het zelf). Zie hieronder ons relaas:


Kabeljauw filet gepocheerd in een pannetje met garam masala en kokosmelk

Ingrediënten voor 6 personen:
1½ liter kokosmelk
Palmsuiker
30 ml vis saus
1 kg Kabeljauw filet (in 6 porties gesneden)
50 ml kokoscrème
1 grote bos zoete Thaise basilicum (geplukt)
1 halve limoen
Noodles voor 6 personen
2 handjes vol Sugar snaps

Voor de tomaten en chili basis:
1 grote bruine ui (gesnipperd)
3 tenen knoflook (fijn gesneden)
2 cm verse kurkuma (geschild en in kleine stukjes)
2 groene chili’s (fijn gesneden)
1 groot stuk gember (geschild en in kleine stukjes)
260 ml plantaardige olie
Zeezout
6 rijpe tomaten (in blokjes van 5 cm)

Voor de garam masala:
1 tl groene kardemom zaden (geroosterd)
1 tl koriander zaden (geroosterd)
1 tl verse knoflook (geroosterd)
1 tl zwarte peperkorrels (geroosterd)
2 kaneelstokjes (geroosterd)
1 tl nootmuskaat

Werkwijze tomaten en chili basis:
Bak de uien, knoflook, kurkuma, chili’s en gember in de olie in een pan met een dikke bodem.
Breng op smaak met zout en zet ‘t op een lag pitje totdat het gekarameliseerd is (duurt 40 minuten tot een uur).
Als het uienmengsel gekarameliseerd is, voeg je de tomaten toe en laat je het nog 10 minuten koken.
Haal de pan van het vuur en zet ’t even weg.
Maak de noodles.

Werkwijze garam masala:
Doe alle geroosterde kruiden in een vijzel en maak het fijn totdat een poeder ontstaat.
Voeg de nootmuskaat toe en meng het geheel.
Bewaar het poeder in een luchtdichte verpakking.

Om het pannetje te maken:
Neem een pan met deksel waar de vis net in past, zodat ie ‘vast ligt’. Doe de kokosmelk, tomaten en chili basis, palm suiker, vissaus en garam masala in de pan en doe het deksel erop.
Breng het mengsel aan de kook.
Voeg de vis en de bonen toe, de mooie kant van de vis naar onder en zet het vuur laag tot net onder het kookpunt.
Kook de vis 8 minuten heel voorzichtig. Zorg ervoor dat het mengsel niet gaat koken.
Draai de vis een keer wanneer deze ongeveer half gaar is.
Haal van het vuur en laat 5 minuten rusten.
Voeg de kokoscrème, de basilicum en wat limoensap toe en doe het deksel op de pan.
Dien het gerecht op in de pan samen met de noodles.

maandag 9 maart 2009

Met whisky besprenkelde Coquilles in spek

3 coquilles per persoon
1 plak gerookte spek per coquille
flinke dram whisky (voor bij de vis een mooie zilte Isleander - bv Bruichladdich) 
zout en peper

Wikkel iedere coquille in een plak spek
Gril de coquilles om en om 1 minuut in een flink hete grillpan
Bak de spekrand even mooi bruin aan
Plaats op bord, besprenkel rijkelijk met de whisky
Op smaak brengen met zout en peper
et voila

smullen maar

en o ja...
vervang de coquilles met garnalen, kill het spek en doe hetzelfde en serveer een lekker visplateautje (zie foto).

Een avond met whisky











































Iedere avond een nieuw thema. Een nieuw team. Nieuwe smaken. Nieuwe uitdagingen. Deze avond: WHISKY. Stop het erin, druppel het erover, marineer ermee of drink het erbij. En ja...dat recept met die eend hebben we ook al gehad. 

Maar wat was het weer lekker, en wat zag het er lekker uit. Kijk maar eens... 

Tsja....daar is tie dan

Er was eens een bijbel...een bijbel voor foodies. Essentieel voor alle genieters van het lekkers dat de zon, de zee en rest van de natuur ons makkelijk afhankelijk te krijgen wezentjes voorschotelt. La cucina italiana. mmmmhhhhhh. Een dikke pil met alleen maar inspiratie voor de zintuigen: De Zilveren Lepel

Onder dat motto verzamelden een paar (oud) collega's zich in de prille voorjaarszon van 2008 zich voor het eerst om samen te koken, te keuvelen en te consumeren. Deze blog laat ons allen daar van meegenieten.